Göteborgs Naturhistoriska Museum

Välkommen till den biologiska mångfaldens hus!

Göteborgs naturhistoriska museum är Göteborgs äldsta museum. Det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar som grund. Museet flyttade 1923 från Ostindiska huset till en egen nyuppförd byggnad i Slottsskogen och fick 1981 en tillbyggnad med utställningslokaler och verkstäder.

Museets samlingar omfattar cirka 10 miljoner djur och den permanenta utställningen uppvisar ett brett urval av jordens fauna – från encelliga amöbor till den stolta afrikanska elefant som tronar i däggdjursalens mitt.

Unika djur och miljöer

I den marina sektionen återfinns en ung blåval och i avdelningen om människans utveckling kan vi möta en skalenlig kopia av Lucy. Unikt för museet är Olof Gyllings välbevarade dioramor som förblivit orörda sedan 20-talet. Museets permanenta utställning rymmer också ett antal förklaringsmodeller till olika naturvetenskapliga skeenden. Därtill arrangeras föredrag inom relevanta områden, med såväl interna som externa föreläsare.

Museet är medlem i NAMSA – Naturhistoriska museers samarbetsorganisation – och dess europeiska motsvarighet CETAF. Vi ingår även i ICOM, International Council of Museums, en internationell organisation för museer och yrkesverksamma inom museiområdet med syfte att utveckla och förbättra världens museer.  Museets samlingar används i forskning och vetenskapliga sammanhang både i Sverige och internationellt, tex har museets experter i samarbete med SLU Artdatabanken deltagit i arbetet med den svenska rödlistan vilken är en bedömning och sammanställning över enskilda arters risk att dö ut i landet som ger en överblick över arternas tillstånd.

Sedan den 1 januari 1999 ägs och drivs museet av Västra Götalandsregionen.

Se hemsida för öppettider för museum, butik och café.

  • UTSTÄLLNINGAR
  • VIRTUELLT MUSEUM
  • SKOLBESÖK
  • VISNINGAR
  • MUSEIBUTIK
  • CAFÈ