Syntolkning Nu

Vad som framöver erbjuds med syntolkning

2010 etablerades föreningen Syntolkning Nu i Sverige. Man arbetar med att erbjuda alla möjligheten att på lika villkor ta del av en teater- eller operaföreställning, men även andra evenemang som utställningar och biobesök.

Under hela året, nästan varje vecka, erbjuds tillgängligare sådana föreställningar för personer med synnedsättning. Syntolken berättar hur arenan eller scenen ser ut och är uppbyggd. Praktiskt går en syntolkning till så att syntolken via mikrofon når de headset eller enkla hörsnäckor publiken utrustats med, och kan berätta om de medverkandes utseende, klädsel, rörelser och annat väsentligt på scenen. Vid behov översätts också dialoger på främmande språk till svenska. Verksamheten är även till god hjälp för dyslektiker och personer med hjärntrötthet.

I Sverige har vi förmånen och även traditionen av att kunna livesyntolka många teaterföreställningar, för att på så sätt göra upplevelsen än större för de personer, unga som gamla, som har en synnedsättning.

Vi träffas alltid för en kortare presentation, innan det hela börjar. Vi syns när vi hörs.

Kommande livesyntolkningar på en rad olika arenor, Sverige runt:

  • Candide på Teater Halland i Varberg – den 2 maj
  • ESC på Malmö Arena i Malmö – den 7-11 maj
  • Frans på scener i Trollhättan och Kungälv – den 7-10 maj
  • En midsommarnattsdröm på Stadsteatern i Stockholm – den 11 maj
  • Ett drömspel på Hipp i Malmö – den 17 maj

Fler evenemang kommer att tillkomma.

www.alltomsyntolkning.se
www.syntolkcentralen.se


Pressbild från föreställningen En midsommarnatts dröm, föreställande medverkande iklädda 1700-talskläder. I bild syns bland annat Leif Andrée, Angelika Prick och Bahador Foladi.
Bild från föreställningen Drömspel, föreställandes en kvinna med långt hår som går framför ett berg där ett vattenfall rinner.
Pressbild från föreställningen Frans, föreställande skådespelaren Aki Pirkola med hatt och käpp o förgrunden, och en kvinna som tittar på honom i bakgrunden.
Bild från BLICK-filmfestival, på Täppas Fogelberg och Niklas Gårdelid som testar mottagare.