Höga Kusten

Vackra världsarvet Höga Kusten är ett måste om du söker naturupplevelser på riktigt hög nivå

Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Naturen där bergen stupar rätt ner i havet är unik och här finns världens högsta kustlinje på Skulebergets topp – hela 286 meter högre än nuvarande havsyta. Precis nedanför berget hittar du Naturscen Skuleberget. Med naturen som fond skapas en mötesplats med musiken i centrum.

Vandra upp på Skuleberget eller klättra upp till toppen på Europas största Via Ferrata-anläggning. En storslagen utsikt väntar på toppen, med världsarvet som sträcker sig från Högakustenbron i söder till Skagsudde i norr. Friluftslivet är rikt och erbjuder aktiviteter som vandring, paddling, cykling, men även skidåkning, snöskovandring och hundspann. Här bildar skog, vatten och berg en storslagen fond till ett rikt friluftsliv – under årets alla dagar.

De förtrollande utsikterna och ljuset har lockat konstnärer till trakten under många år och de människor som lever här har nära både till varandra och naturen och skapar hela tiden nya kreativa sätt att leva på platsen. Här finns till exempel High Coast Whiskey och Hernö Gin som buteljerar smaken av platsen.

Kommer du söderifrån kör du över mäktiga Högakustenbron. Denna 25-åring som byggts med Golden Gate-bron som förebild har blivit ett landmärke som lockar, och är ett av Sveriges högsta byggnadsverk på topp-tio-listan av världens längsta hängbroar.

I Höga Kusten väljer du själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.