Läckö Slott

Upplev det hänförande vackra Läckö Slott

Läckö Slott, mest känt som det sagolika De la Gardieslottet vid Vänerns strand, har ett medeltida ursprung. Det lockar med barockprakt, sinnlig trädgård, glänsande skatter och anrika medeltidsvalv. Hit strömmar besökare från hela världen; stora som små, friluftsmänniskor och musikälskare, historiskt hungriga eller bara avslappnat semesterlediga.

Slottet är öppet dagligen 1 april – 30 september, samt helger i april, oktober och november och de som vill besöka slottet vid andra tider på året kan kontakta Stiftelsen Läckö Slott. Från tidig vår till sent in på hösten kan man få guidade visningar av paradvåningen på slottet. Guiden berättar om familjen De la Gardie som använde slottet som sitt sommarhus och som såg till att slottet ser ut som det gör idag. På sommaren kan du också besöka flera utställningar på slottet – på förborgen, andra våningen och fjärde våningen. Missa inte heller att besöka lilla slottsträdgården på sommaren!

Naturum Vänerskärgården

Om du är naturintresserad, eller bara naturnyfiken, så är Läckö den perfekta platsen. I Victoriahuset ligger naturum Vänerskärgården med en utställning om Vänerskärgården och vad du hittar när du sätter foten i vattnet eller på en ö i området. Följ med på naturguidningar på Lurö eller i nationalparken Djurö, gå på torsdagsföredrag på naturum, eller ställ dina frågor till naturumguiden när du går runt i utställningen. Sommartid kan barn och vuxna delta i småkrypssafari helt gratis varje dag tillsammans med en naturumguide. För den som gillar att upptäcka på egen hand finns tipspromenad och en längre djurjakt.

På sommaren kan man också följa med en naturguide på en guidning på vattnet i kajaker. Vill man upptäcka området på egen hand finns vandringsleden på Roparudden eller möjligheten att hyra en cykel och cykla runt på Kållandsö.

Opera och andra evenemang

Varje sommar arrangeras en opera på slottets stora borggård. Under bar himmel (eller segeltak) fylls borggården av musik och dramatik, ackompanjerat av småfåglarna som kvittrar. Stora borggården har en fantastisk akustik och sommaroperan på Läckö Slott är välkänd och omtyckt långt utanför Västra Götalands gränser – ja till och med hela Sveriges. Vare sig det stormat eller gassat så har publiken vallfärdat till sagoslottet på Kållandsö för att njuta av allt ifrån Mozart till Benjamin Britten.

Biljetter till operan släpps tidigt på året och operan har premiär i början av juli. Under sommaren fylls Läckö också av andra evenemang. Läckö Sessions är ett återkommande konsertkoncept där välkända artister spelar på slottsvallen under sommarkvällarna. Då och då arrangeras även större evenemang.

Boende på B&B eller camping

Bor gör man bekvämt i det vackra Victoriahusets B&B alldeles intill slottet. Alla rum har eget badrum med toalett och dusch. Var beredd på att sova som en stock när tystnaden lägger sig över området. Frukost ingår i priset och serveras på entréplan med utsikt över Läckö Slott och vattnet. Frukosten är KRAV-märkt nivå 2 och mycket är närproducerat. Som alternativ finns Läckö Camping bara 200 m från slottet, i ett naturskönt och skyddat skogsområde med sina fullt utrustade servicebyggnader. Här finns husvagns- och husbilsplatser samt iordningställda tältplatser i vacker och kuperad skogsmiljö. Allt nära till klipporna vid Kungsviken.

Konferens på Läckö

Ta vara på arbetsdagen med en konferens på Läckö, långt borta från kontorets måsten och avbrott. Här kan arbetsgruppen fokusera på att komma på smarta lösningar och bygga gemenskap medan den servicevänliga personalen sköter resten. Det går utmärkt att skräddarsy ett paket som passar företagets specifika önskemål och det finns ett flertal olika paket och tips på aktiviteter.

  • GUIDADE TURER
  • EVENEMANG
  • HOTELL
  • NATURUM
  • KONFERENS
  • CAMPING & GÄSTHAMN
  • RESTAURANG