Svendinos Bil- och Flygpmusem

Svendinos Bil- och Flygmuseum

Om man åker längs Kustvägen mellan Falkenberg och Halmstad så hittar man i det lilla samhället Ugglarp ett museum som faktiskt är ett av Sveriges största teknikmuseer, Svedinos Bil- och Flygmuseum. Här har museet funnits sedan 1961 då det skapades av en trollkarl som blev känd under namnet Svedino. Under hans trolleriturnéer letade han upp och sparade gamla bilar som så småningom blev till det museum som idag bär hans namn.

Att hela atmosfären i museet är förtrollande är då kanske inte så konstigt, skapat av en trollkarl, men även att de allra flesta av både bilarna och flygplanen är orenoverade gör upplevelsen till lite utöver det vanliga. När man vandrar runt bland de fyrkantiga bilarna från 1920-talet, eller de rundade bilarna från 1930-talet kan man verkligen känna hur bilarna inte bara var bilar, utan snarare familjemedlemmar i de lyckliga familjer som då hade råd med en bil.

Det som fascinerar med detta museum är nog inte bara alla de udda farkoster som trängs på runt femtusen kvadratmeter (museet är verkligen större än man kan tro) utan just den stora mängden som gör att det går att följa med i hela utvecklingen av både bilen och flygplanet, från tidiga försök att betvinga vägarna och lufthavet till dagens moderna och strömlinjeformade skapelser. Att gå runt i de olika hallarna är verkligen att göra sin egen resa i historien, det berör de flesta av besökarna.

Men det som nog fascinerar en besökare mest är nog ändå alla flygplan, från ett Landskronabyggt Thulinflygplan från 1918 fram till en Jaktviggen som flög till inte för så många år sedan. Och närmare 40 flygplan däremellan. Här kan man drömma sig bort i timmar och föreställa sig hur mäktigt det måste ha känts att få gå till väders i alla dessa bevingade vidunder…