Svarta Bergen

Svarta Bergens arbetslivsmuseum – en unik tidsresa

I den praktfulla, skogsrika trakten ett par kilometer väster om skånska Lönsboda gömmer sig kulturpärlan Svarta Bergen Museum, belägen i Hägghult. Med sin anrika historia låter museet besökarna resa tillbaka i tiden och få känslan av att gå i arbetarnas skor. 

Stenbrottet Svarta Bergen är världens största dagbrott för svart diabas, även kallad svart granit.

Föreningen Svarta Bergen startades och kom att förvalta det nedlagda stenbrottet från 1994, där syftet är att bevara industrin och visa hur arbetarna hade det förr. Idag fylls väggarna av konst och miljön i brottet blir levande av berättarrösten som ger en inblick i historien genom högtalarna. Här finns aktiviteter för alla. Barnen får möjlighet att rita på stenblock med kritor eller upptäcka glasdiamanter i de sandfyllda däcken. Det vattenfyllda stenbrottet kan nyttjas med den flotte som finns, och för den intresserade och vetgirige finns guidade turer. Passa på att njuta av museets restaurang med fika eller våfflor under dagens äventyr, eller avrunda med en välsmakande middag innan det är dags att lämna.  

Egen stugby

Bara ett stenkast från stenbrottet och arbetslivsmuseet ligger den stugby som Svarta Berget även handhar. I den natursköna miljön med sjön som granne erbjuds 34 bäddar fördelat i fyra stugor, som med sin bohemiska stil skapar unika möten med naturen och dess möjligheter. Stugorna är utrustade med kök medan rinnande vatten, dusch och toa finns i den gemensamma ekonomibyggnaden. Med dunkar medtas vatten till stugorna som låter dig njuta av stillheten och gemenskap runt de tiotal grillplatser som finns på området.  


Aktiviteter:

Gruppaktiviteter

Faciliteter:

Restaurang

Relaterade artiklar