Melinska Semesterhemmet

Semesterhem i solen för kvinnliga stenografer

I en vacker bungalow i San Agustin på solvarma Gran Canaria finns Melinska semesterhemmet. Lägenheten har ett fint läge med pool strax intill och en reception med svensktalande personal. Det är nära till havet, nära till sjukhus och Svenska kyrkan, till kvarterskrogar och shoppingcentrum och också till ett av Europas största thalassotherapy center.

Här kan yrkesverksamma eller fd yrkesverksamma kvinnliga stenografer ges möjlighet att nyttja lägenheten, antingen genom att hyra eller att ansöka om stipendium när sådan utlyses. Lägenheten består av tre rum och kök, badrum och balkong. Den har fyra bäddar och ett fullt utrustat kök.

Redan tidigt kom Olof Melin på tanken att testamentera sin förmögenhet till en stiftelse ”med huvudsakligt ändamål att bereda kvinnliga stenografer ett trevligt och vackert semesterhem”. Kvinnliga stenografer, som blev den stora majoriteten av melinarna, levde ofta på knappa löner och Melins dröm är idag förverkligad genom Melinska stiftelsen som sedan 2002 också förvaltar en lägenhet på Hagagatan i centrala Stockholm. Den består av två rum och kök, badrum och inglasad balkong mot väster. Denna är liksom lägenheten på Gran Canaria tillgänglig för kvinnliga stenografer att ansöka stipendie för eller hyra.

Hänsyn tas till antal gånger destinatären har fått stipendium och/eller har varit i lägenheten samt tidpunkt. Detsamma gäller för uthyrningar. Till ansökan ska bifogas betygsavskrifter utvisande att sökanden är stenografikunnig enligt Melins system samt för yrkesverksamma även tjänstgöringsintyg utvisande att sökanden är yrkesverksam.

Är du intresserad av att hyra eller ansöka om stipendium, maila till info@melinstiftelsen.se för mer information.