Glimmingehus

Nordens bäst bevarade medeltida borg

Glimmingehus är ett levande fornminne, ett spännande utflyktsmål och ett centrum för medeltidsintresserade. Här kan man gå en guidad tur, pröva på medeltida hantverk eller vara åskådare vid de återkommande tornerspelen. Glimmingehus är en fantastisk tidsmaskin 500 år tillbaka i tiden, uppskattad av såväl gammal som ung.

Här ges alltid spännande och roliga evenemang året runt. Guidade turer är möjliga på svenska, engelska och tyska, och gruppbokningar är ett alternativ för större sällskap. Här finns också en unik digital guide med en mängd olika funktioner som syn- och hörseltolkning. På Borgholmen ligger även ett museum. Där visas utställningen Borgfolk som handlar om en del av de människor som funnits på Glimmingehus från medeltiden och framåt. Här möter besökaren Jens Holgersen, riddaren och borgbyggaren, hans andra hustru Margareta Trolle och många fler. Utställningen ingår i entrén.

Örtagård och museibutik

Området kring Glimmingehus rymmer mer än vad ögat möter vid en första anblick. Följer man vallgraven infinner man sig snart vid den vackra örtagården belägen nordost om borggården. Örtagården används i den pedagogiska verksamheten och är fylld till brädden av örter från vilka medeltidens bruk sätts i fokus med nytto- och medicinalväxter som humle, johannesört och salvia m.fl. I museibutiken hittar man både repliker på medeltida fynd, traditionellt hantverk, souvenirer och presentartiklar. Litteraturhyllan är fylld med böcker, som dels kan berätta om platsen och äldre tider, dels inspirera till att prova något nytt! Kanske ett gammalt recept, något hantverk eller en lek.

  • Guidad tur
  • Utställningar
  • Evenemang
  • Museibutik
  • Örtagård