Naturum Vålådalen

Med nyfikenhet på naturen

Naturum Vålådalen är ett av Sveriges drygt 30 naturum med uttalat mål att inspirera och väcka sina besökares upptäckarlust. Genom kunskap kan du berika ditt besök i den jämtländska fjällvärlden då du här får möjlighet att lära dig om samspelet mellan natur, kultur och historia.

I trakterna kring Vålådalen har människor funnits i tio tusen år, ända sedan inlandsisen smälte. Vandra deras stigar, se deras utsikter – låt vägen vara målet och njut av allt från öppna vidder och kalfjäll till frodig gammelskog. Här finns gott om leder för långa och korta turer både sommar och vinter.

Fri entré i huset

Här hittar du också tre våningar med utställningar och inspiration för alla åldrar! I en rofylld miljö förmedlas kunskaper om natur och kultur i Vålådalens naturreservat. Huset har ett upplevelserum där du kan uppleva årstidsväxlingarna, samt ett fördjupningsrum där du kan sitta bekvämt i soffan eller myshörnan, läsa en bok, spela spel eller bläddra i tidskrifter med tema natur. Här finns också regelbundna aktiviteter i kalendariet. Fri entré!

Genom den uppsökande verksamheten går det att boka in Naturum för ett besök på din skola eller arbetsplats. Naturvårdsverket står bakom varumärket naturum, och Länsstyrelsen i Jämtlands län är förvaltare för naturum Vålådalen. Uppdraget är att väcka intresse för naturen och utmana och utveckla människors syn på naturvård, friluftsliv och miljöfrågor. Naturum ska fungera som en port till naturen genom att bidra till ökad kunskap och förståelse för sambanden mellan människa och miljö.

  • Utställningar
  • Aktiviteter
  • Pop-up naturum
  • Guidade turer
  • Uppsökande verksamhet

Relaterade artiklar