Anten-Gräfsnäs Järnväg

Häng med på en tidsresa med Anten-Gräfsnäs Järnväg

Att göra en lustresa med tåg på Anten-Gräfsnäs Järnväg i Alingsås är något som hör sommaren till. Gräfsnäs slottspark är sedan länge ett populärt utflyktsmål och tack vare Anten-Gräfsnäs Järnväg hålls den gamla traditionen med tågresor dit vid liv.

Under den 12 kilometer långa tågresan från Anten till Gräfsnäs är utsikten vacker över sjön Anten. I Kvarnabo stannar tåget för att fylla på vatten i lokets vattentankar. Ta tillfället i akt att titta, och upplev en tidsresa till hur tågresorna såg ut i början av seklet. På plats i Gräfsnäs vänds loket för att kopplas på vagnarna i den motsatta änden med hjälp av en vändskiva. I praktiken innebär det att ett par personer vänder 40 ton med handkraft.

De nästan 100 år gamla loken färdas i max 40 kilometer i timmen, vilket också var den hastighet som de smalspåriga järnvägarna tillät.

En annorlunda resa

Miljöerna kring järnvägen är väl bevarade och varligt renoverade i sitt ursprungliga stuk. För att skapa rätt associationer och en återskapad känsla från förr är personalen klädd i gammeldags mundering. På samma sätt används biljetter i hård kartong, precis som förr.

Ett par minuters promenad från stationen i Gräfsnäs ligger slottsparken med sina mäktiga ekar och prunkande grönska. Vid vattnet ligger ruinen med anor från Gustav Vasas dagar. För energifyllda små kroppar finns stora lekytor, lekplats och badstrand, samtidigt som parken också erbjuder bekvämligheter som restaurang och kiosk.

 

Trafiksäsongen 2023 pågår mellan 4 juni och 27 augusti
Gruppresedag – skolklasser och andra grupper, 30 maj
Tisdagar, onsdagar, torsdagar 11 juli-27 juli
Lördagar      1 juli-19 augusti
Söndagar      4 juni-20 augusti
Museibanans dagar – med fordon som normalt sett inte är i trafik: 26 och 27 augusti
Riddarhelgen – traditionsenliga tornerspel i slottsparken,        1 och 2 juli


Relaterade artiklar