Karlsborg

Guldplatsen Karlsborg

I hjärtat av Västra Götaland ligger den lilla kommunen med de stora möjligheterna – den anrika reservhuvudstaden Karlsborg.

Historien kring Karlsborg är rik och fängslande. När Sverige 1809 förlorade Finland till Ryssland drogs gränskartan om – vad skulle hända om ryssarna anföll huvudstaden? Karlsborgs fästning uppfördes av Karl XIV Johan som kom att bli ett centralt försvar med flera syften. I fredstider skulle fästningen erbjuda förvar av krigsmaterial, medan funktionen i krigstid skulle utgöra en säker plats för kungafamiljen, regeringen, Riksbankens guldförråd och kronjuvelerna. Karlsborg blev reservhuvudstaden som byggdes upp under 90 år med allt ett samhälle under belägring kan behöva – skola, sjukhus, bostäder och bankkontor.

Med upplevelsen i fokus

Idag lever fästningen kvar som levande försvarsanläggning, bostadsområde och ett mycket populärt besöksmål. Tillsammans med omgivningarna erbjuder Karlsborg naturupplevelser och aktiviteter att leva länge på. Förutom fästningens guidade turer och museum skapar de omgivande vattnen oändliga möjligheter sommar som vinter för aktiviteter som bad, skridskoåkning och fiske. Tivedens förtrollande natur bjuder på naturpärlor i alla dess former för den som vill vandra eller sitta i sadeln på häst eller cykel. Vid Forsviks bruk lever industrihistorien kvar i den idylliska miljön med Göta kanal som granne.


Aktiviteter:

Cykeluthyrning

Event

Gruppaktiviteter

Kanotuthyrning

Lekplats

Faciliteter:

Bar

Bastu

Restaurang