Glimmingehus

En äkta riddarborg på det vackra Österlen!

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade borg från medeltiden. Här händer det alltid något spännande, oväntat och lärorikt i form av visningar, verkstäder, föreläsningar och massa annat. Upptäck den spännande borgen, förundras i museet, och njut på Café Borggården. Vår butik är full av intressanta böcker, återskapade föremål och givetvis glass.

Glimmingehus har en lång och rik historia och har haft en rad olika ägare och användningsområden över århundradena. Den 2:e maj år 1499 lades dock grundstenen av den danske riddaren Jens Holgersen Ufstand – en av det dåtida Danmarks mäktigaste män.

Borgen är ett så kallat fast hus, där viktiga funktioner som försvar, representation, bostäder och kök är samlade under samma tak. Här finns bekvämligheter som varmluftssystem och toaletter, liksom ett snillrikt försvarssystem med skottgluggar, fällgaller och skållhål. Borgen är utsmyckad av den tyske bildhuggaren Adam van Düren, som bland annat högg den unika vildmanstatyn – ett måste under besöket!

Borgens många rum och salar kan du upptäcka genom en guidad visning, eller på egen hand. Till din hjälp har du kunskapsskyltar som lyser upp när någon går in i rummet, samt en digitalguide på surfplatta med många unika funktioner. Denna kan lånas i entrén mot en pant.

På Borgholmen finns längor som haft skiftande funktioner över århundradena. I Stekarehuset som uppfördes år 1640, har vi verkstäder med medeltida hantverk och sysslor för allmänhet och skolor. På sommaren kan du även prova tidstypiska kläder här samt spela medeltida brädspel.

I museet finns utställningen Borgfolk om framträdande gestalter ur Glimmingehus fascinerande historia, med unika fynd från vallgraven. Borgfolk vänder sig till både barn och vuxna.

I en byggnad från 1700-talet där en av de sista privata ägarna bodde fram till 1920-talet, finns Café Borggården, som arrenderas till en entreprenör varje sommar. Här kan du köpa mat, kakor, kaffe och glass.

Utanför Borgholmen finns det även spännande och intressanta platser att besöka. Vid den rekonstruerade bygghyttan berättas om hur borgens material tillverkades. Här finns även en plats med bord och bänkar för er som vill njuta av medhavd mat och dryck.

Man kan också gå tipsrundan som löper genom slottsparken. Här finns frågor om medeltiden för stora och små, och rundan leder er efterhand till den vackert belägna örtagården. Här kan du få veta om de viktiga funktioner en sådan hade vid en medeltida huvudgård.

I anslutning till parkeringen finner du butiken som säljer entré, lånar ut digitalguide, samt säljer böcker, kopior på historiska fynd, samt godis och glass.