Abecita Popkonst & Foto

Ett av Sveriges mest imponerande fotomuséer

ABECITA POPKONST & FOTO i Borås är ett av Sveriges största fotomuseer med imponerande permanenta samlingar med popkonst, café, bokshop och konferensmöjligheter. Här visas också samtidigt ett flertal temporära fotoutställningar med en spännande bredd tänkt att tillfredsställa de flesta smaker. 

Abecita Popkonst & Fotos samling utgörs i huvudsak av grafisk konst och foto från Europa och USA, samt prisbelönt nordisk textilkonst. Med ca. 500 verk är den unik i Europa och representeras av ett 30-tal konstnärer från 1961 och framåt. Den utgår från popkonstens genombrott på 1960-talet med framstående verk från varje decennium fram till idag. Här hänger de allra största konstnärsnamnen i modern tid, bland annat Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney och Hamilton. Bredden är stor, med allt från Ellsworth Kellys mer minimalistiska konst till Jim Dines djärva färgexplosioner.

Det kanske mest betydelsefulla verket är också det allra minsta till storleken – Richard Hamiltons collage från 1956 som definierade och lade grunden till hela den popkonstnärliga vågen. Ur samlingen visas alltid ett stort antal verk på museets femte våning. De byts ut med jämna mellanrum för att återkommande besökare alltid ska kunna bjudas på något nytt att se.

Stor bredd och förnyelse

Abecita har satsat mycket på att nå den breda publiken, och har ständigt minst fyra-fem fotoutställningar med stor spännvidd i de konstnärliga uttrycken i gång samtidigt.

Museet anordnar också inspirerande fotokvällar med aktuella fotografer som under två timmar håller föredrag med bildvisning och frågestund. Här finns också möjligheter för företag att hålla konferens, samt att boka in intressanta inspirationsföreläsare.

  • Konst
  • Guidade turer
  • Bokshop
  • Föreläsningar
  • Konferens

Relaterade artiklar