Vill göra smörgåstårtan till nationalrätt

Tusentals sluter upp bakom Polarbröds upprop om att göra smörgåstårtan till Sveriges nationalrätt.

Den 13:e november är det smörgåstårtans dag, och lagom till firandet har den norrländska brödjätten Polarbröd höjt rösten för att ge den uppskattade maträtten en ännu större del i den svenska matkulturen. Uppropet för att göra smörgåstårtan till Sveriges Nationalrätt har samlat tusentals röster och är en del av företagets 50-årsjubileum.

Smörgåstårtan sägs ha skapats av Gunnar Sjödahl den 13:e november 1939 och har en lång och smaskig historia som influerats och förändrats i takt med världen. Det märks också på de hundratals, nyskapande recept man samlat in från konsumenterna i samband med uppropet.

 Smörgåstårtans potential som nationalrätt märks tydligt när jag tittar på några av de recept som kommit in till Polarbröd. Det är just möjligheten att variera den utifrån diet, smak och andra preferenser utan att förändra själva grunden i rätten som gör den så inbjudande och självklar. Och det är precis så en nationalrätt ska vara tycker jag, säger Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.

Smörgåstårtan sägs ha anor från 1600-talets öppna smörgås och blev så småningom en egen, avgränsad maträtt förknippad med fest och sammankomst.

– Det är helt underbart att ta del av alla härliga och påhittiga recept som skickats in. Från den mer klassiska smörgåstårtan, som många är vana att äta, till nyskapande varianter med influenser från alla världens kök. Vi har också fått in många vegetariska och veganska recept vilket återigen visar på variationsmöjligheterna hos denna svenska klassiker, säger Jenny Jeppsson, Marketing Area Manager, Polarbröd.

Läs mer och ta del av recepten HÄR

Källa

Relaterade artiklar