Innovation

Världens första cirkulära elsnöskoter

Norrländska Vidde och fjällturismbolaget SkiStar går ihop och gör eldriven snöskoter som både skall produceras i Sverige och ha en cirkulära tillverkningsprocess.

– Vidde kommer inte bara att vara en elektrisk snöskoter, utan den kommer även vara världens första cirkulära snöskoter. Därför är vi riktigt glada för att ha inlett ett samarbete med SkiStar som delar vår vision om att skapa förutsättningar för en mer hållbar vinter och fjällmiljö. Som den största aktören inom alpina skidupplevelser i Skandinavien är dom först med att lägga en order på 50 Vidde elskotrar, säger Christian Lystrup, medgrundare och CEO för Vidde i ett pressmeddelande.

Allt fler innovativa lösningar har vuxit fram som alternativ hur såväl konsumenter som företag kan minska sin klimatpåverkan. Vidde Snow Mobility är ett svenskt entreprenörsföretag med visionen att accelerera övergången till hållbar mobilitet i vinter- och fjällterräng. Nu slår de ihop sig med fjällturismbolaget SkiStar för att ta fram en cirkulär elsnöskoter vars hela process går i led med framtidens hållbarhetstänk – från produktion, till användning och så småningom återvinning.

– Vårt mål är att ha nettonoll i klimatavtryck från vår operativa drift senast 2030. Dessutom är målet att arbeta mer cirkulärt och bidra till den cirkulära omställningen. I vår egna verksamhet har vi redan kommit en bit på väg, där vi exempelvis hyr ut både boende samt skid- och cykelutrustning. Nu börjar vi även arbeta tillsammans med våra leverantörer. Genom samarbetet med Vidde om framtidens elsnöskotrar kommer vi en lång bit på vägen, både för att nå våra klimatmål men även för att säkerställa en cirkulär produkt, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar AB.

För SkiStar innebär samarbetet bland annat delaktighet i att testa den första prototypen, och man är även försa bolaget som lagt en förorder på 50st elsnöskotrar med målet att ha dem i drift 2025. Konstruktionen av prototypen startar redan i januari med mål att efterföljande förproduktion skall starta hösten 2023.

– Det kommer bli riktigt spännande att börja testa de konstruktionsmässiga lösningarna vi har tagit fram i verkligheten, avslutar Christian Lystrup.

https://viddemobility.com/
https://www.skistar.com/sv/

lla

Relaterade artiklar