Habanera Produktion

Traditionell Advent och Lucia med körer i toppklass 

Under 28 år har Adventskonserten i Blå hallen blivit en tradition för alla som älskar festlig julstämning. Den berömda lokalen fylls med klassisk julmusik, såväl lekfull som högtidlig. I år fortsätter även det nya evenemanget Luciagalan med Stockholm Singers, Adolf Fredriks Musikklasser och Lilla Akademien.  

Många kommer år efter år; redan under våren får vi förfrågningar om när man kan boka sin plats till Adventskonserten. Det är väldigt roligt att vi i snart tre decennier har kunnat utveckla evenemanget och behålla dess attraktivitet. För andra året i rad arrangerar vi även Luciagalan i Stockholm Waterfront, en fin ombonad och modern konsertlokal säger, dirigenten Bo Aurehl. 

– Det som förenar evenemangen är körmusik på högsta nivå, men evenemangen har ändå helt olika karaktär. Publiken består av människor i alla åldrar, varav en del är tillresta med bussar från stora delar av landet. Många ser fram mot att få inleda julfirandet med våra konserter. 

En fantastisk festlokal 

Varje år en vecka innan Nobelfesten fylls Blå hallen av Adventskonserten. I det otroliga rummet musicerar några av landets främsta körer och solister. 

Konserten omfattar såväl klassiker som Hosianna och O helga natt, som amerikanska julfavoriter och lättsamma svenska jullekar. Konserten har funnit sin form som vi bevarar från år till år, och det uppskattar vår publik. Att vistas i en av Sveriges vackraste rum, där Nobelfesten hålls, är högtidligt, inte minst tack vara den eleganta ljussättningen.  

Vid Adventskonserten 26 och 27 november deltar bland annat Stockholm Singers, Helene Stureborgs Kammarkör, Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör och Dansare från Balettakademien.  

– Det är hög nivå på körer, solister och orkester. I Blå hallen finns även Stadshusorgeln, med sina över 10 000 pipor. Organisten Jonas Lundblad hanterar skickligt detta mäktiga instrument

För egen del är jag barnsligt förtjust i Luciatraditionen

Bo Aurehl

Luciagalan; en magisk julkonsert 

Söndagen den 11 december intas Stockholm Waterfront av Stockholm Singers samt två av landets främsta musikskolor, Adolf Fredriks Musikklasser och Lilla Akademien.  

– Jag har tidigare varit musiklärare för Adolf Fredriks Musikklasser som under många år höll Luciakonserter i Globen. De upphörde för ett tiotal år sedan, och Luciagalan blir något av en fortsättning på den traditionen. Stockholm Waterfront är en modern, stor och ombonad konsertlokal som passar fint för Luciagalan. 

– Adventskonserten har sedan länge en stor publik, och jag tror och hoppas att Luciagalan kommer att bli etablerad som en stor stockholmsk Luciatradition. För egen del är jag barnsligt förtjust i Luciatraditionen; i år är det jämt 50 år sedan jag som gymnasist i Adolf Fredrik dirigerade mina första Luciatåg. När mina sångare drar på sig de vita särkarna, tänder stearinljusen och skrider in i mörkret till den vackra sången, då uppstår det magiska, avslutar Bo Aurehl. 

Båda evenemangen finns på www.konsert.nu 

Relaterade artiklar