Thunberg förmedlar det naturliga ljuset

Hans konst och måleriteknik har fått stor uppmärksamhet både utomlands och i Sverige. Laxöbaserade konstnären Johan Thunberg berättar om utställningarna, utsmyckningarna, utbildningarna – och processen bakom det karaktäristiska ljuset. En av Sveriges stora naturskildrare i modern tid har sin ateljé belägen på idylliska Laxön i Älvkarleby vid Dalälvens utlopp. Det forsande vattnet strömmar på bägge sidor av huset. Här i omgivningen återfinns motiven till Johan Thunbergs tavlor. 

– Jag målade mycket som ung vid vattendragen och forsarna, nu är jag ute mycket med min kamera och fotar och målar. Folk som besöker min ateljé känner igen sig i tavlorna. Det väcker något i dem och många börjar prata gamla minnen, säger Johan som är mitt inne i sin produktiva period från november till tidig vår. 

SER NATUREN I NYTT LJUS 

Under Johans arbetsprocess blir det många besök i naturen. Fotografering, förarbete och slutligen, efter ett par veckor eller månader blir det några tavlor målade. 

– Med åren har jag kommit att se naturen på ett annat sätt, och min teknik har utvecklats. Jag uppskattar variationen, såväl de olika årstiderna som dygnets olika typer av ljus. Skymningen, den blå timmen innan det blir mörkt, är helt fantastisk, berättar han.  

Tekniken är influerad av den som vanligtvis används vid oljemålning, med skillnaden att Johan främst arbetar med akryl och akvarell.  

UPPMÄRKSAMMAD UTOMLANDS 
Thunbergs konstnärskap har blivit uppmärksammad på flera håll i världen. Genom åren har han blivit inbjuden till konstmässor i Berlin, Paris, München och Cannes. I USA har Johan bland annat ställt ut på svenska amerikanska museet i Minneapolis, svenskamerikanska museet i Chicago 2004–2010, och hans konst hänger på svenska ambassaden i Washington, svenska kyrkan i New York och i rektorns sammanträdesrum på Augustana College samt Lake ART Center, Iowa. Under senaste USA-resan höll Johan en utbildning i akvarellteknik.  

– Platserna blev snabbt uppbokade och jag kunde ta in 16 personer för en femdagarskurs. Det var kända konstnärer, keramiker och arkitekter från Beverly Hills och någon från Holywood som fick lära sig hur man målar akvarell från Sverige.  

AVTRYCK I HEMTRAKTEN 
Thunbergs målningar finns i stora delar av världen, och har sett på många olika håll i landet också. På jurybedömda Gästrik Konst och Länskonst har han medverkat i 15 år, och i Gävle har han satt ett permanent avtryck på stadsbilden.  

– Jag har fått äran att ansvara för två offentliga utsmyckningar i Gävle: Väggmålningarna på Hälsocentralen i Strömsbro, som bevarats i 43 år nu och överlevt renoveringen för tio år sedan. Och på Rotskärsskolan – en konstinstallation om sex kända lokalprofilers livsöden. Där experimenterar jag med skulpturer i plexiglas, text skrivet med acrylfärg på skulpturerna. Men även reliefer upphängda med kedjor i taket. När solskenet faller in från takfönstren skapar det en speciell optisk effekt i rummet. Så även där är ljuset en viktig del av konstuttrycket, säger Johan Thunberg avslutningsvis.  

www.johanthunberg.se 

Relaterade artiklar