Stocklycke Vandrarhem

Sveriges äldsta vandrarhem

Gömt bland stora lövträd och omringat av skog och sjö hittar du mysiga Stocklycke Vandrarhem. Här lägger sig den fantastiska naturen och det stilla lugnet som ett varmt täcke över allt som heter stress, press och måsten. 

Stocklycke Vandrarhem

Det lilla vandrarhemmet på Omberg i Ödeshög, strax intill Vättern, drivs idag av Håkan Viksell och Ulrika Landin. Det är omgivet av Sveriges artrikaste bokskog och detta är en plats där det finns rum för mycket. Skogen lockar till allt från fågelskådning till vandring och cykling medan de historiska spåren lockar de som är intresserade av gamla fornborgar, klosterruiner och världens längsta runskrift.  

– Det är otroligt vackert här måste jag säga, vi hade aldrig varit här innan men det är lugnt och tyst och skogen är så annorlunda. Det är lövskog här och jag har aldrig sett så stora träd i Europa tidigare, utanför huset har vi två bokträd som är 200 år gamla, säger Håkan.   

Mys och mystik 

I fastigheten, som delvis byggdes redan 1825, har det bedrivits vandrarhemsverksamhet i drygt 100 år. Detta gör Stocklycke Vandrarhem till Sveriges äldsta och det är inte bara själva huset som erbjuder historia. Omberg är nämligen en sägenomspunnen plats full av historia och många spännande historier från förr. 

– Det finns många sägner häromkring. Exempelvis om drottning Omma som är skyddsgudinnan här och om hennes tårar som på vintern sägs frysa till istappar i Rödgavels grotta, i väntan på en friare som aldrig kom, berättar Ulrika.  

Naturen som omger vandrarhemmet är inte bara full av historia utan bjuder också in till allt från cykling, vandring, fiske och fågelskådning till avkoppling, lugn och ro. Hit kommer besökare av olika anledningar och alla är precis lika välkomna.  

– Målgruppen är ganska bred för vi har de som vill träna och vandra men också de som bara vill ta det lugnt. Det kommer även många som vill ha retreat med yoga och behandlingar i och med att det är en så lugn plats, fortsätter Ulrika.  

En snäll skog 

Förutom naturen omkring erbjuder även vandrarhemmet en hel del att göra, här finns café, yoga, en rejäl frukost och för de som vill går det att förbeställa god lunch och middag tillagad av Håkan själv. Dessutom är det ett mysigt alternativ för större grupper då det finns lokaler för fester och evenemang. 

– Vi har badplatsen Stocklycke hamn också som är ganska spektakulär, det är klippor med tio meter ner till vattnet som formar som ett litet badkar, säger Håkan och Ulrika avslutar: 

– Omberg anses ju vara en kraftplats och jag tycker det känns som en väldigt snäll skog, det är bra energier här.

Upptäck den fantastiska omgivningen

www.stocklyckevandrarhem.se

Relaterade artiklar