Svarta Bergens arbetslivsmuseum – en unik tidsresa 

I den praktfulla, skogsrika trakten ett par kilometer väster om skånska Lönsboda gömmer sig kulturpärlan Svarta Bergen Museum, belägen i Hägghult.
Med sin anrika historia låter museet besökarna resa tillbaka i tiden och få känslan av att gå i arbetarnas skor.

Stenbrottet som förvaltas av Föreningen Svarta Bergen är världens största dagbrott för svart diabas, även kallad svart granit. Under sina glansdagar från starten i slutet av 1800-talet till nedläggningen 1989 var brottet arbetsplats till närmare 140 personer som med dåtidens metoder var en del i att bryta till imponerande 900 meters längd, 50 meters bredd och 95 meters djup. Som ett vittne om stenbrottets omfattning fylls brottet idag av grundvatten.  

Bevarad miljö 

Föreningen Svarta Bergen startades och kom att förvalta det nedlagda stenbrottet från 1994, där syftet är att bevara industrin och visa hur arbetarna hade det förr. Idag fylls väggarna av konst och miljön i brottet blir levande av berättarrösten som ger en inblick i historien genom högtalarna. Trots att många besökare är i medelålder och uppåt finns här aktiviteter för alla. Barnen får möjlighet att rita på stenblock med kritor eller upptäcka glasdiamanter i de sandfyllda däcken. Att nyttja stenbrottets vattenfyllda botten är också möjligt med den flotte som finns, och för den intresserade och vetgirige finns guidade turer. Passa på att njuta av museets restaurang med fika eller våfflor under dagens äventyr, eller avrunda med en välsmakande middag innan det är dags att lämna.  

Populära evenemang

Genom åren har Svarta Bergen varit arena för många spännande evenemang. Äggletartävling under påsk, stand up, sång och temadagar lockar långväga besökare till platsen. Årets evenemang och gäster presenteras på sociala medier.

Relaterade artiklar