Stipendium för dig som kan stenografi

Har du någon gång lärt dig stenografi? Då kan du ansöka om stipendium hos Stiftelsen Melinska Semesterhemmet. Ta chansen och ansök, kanske blir du den lyckligt lottade som får en veckas vistelse i vackra San Agustin på Gran Canaria.

Utsikten från balkongen

Stiftelsen Melinska Semesterhemmet

Mannen bakom stiftelsen är Olof Werling Melin (1861-1940), som konstruerade det stenografisystem vi använder idag.  Olof Melin testamenterade sin förmögenhet för att kunna erbjuda kvinnliga stenografer ett trevligt och vackert semesterhem. Det var först för ca 25 år sedan som stiftelsen äntligen kunde köpa ett semesterhem och valet föll då på en lägenhet på Gran Canaria i San Agustin.

– Den har ett fint läge med pool strax intill. Här har du närhet till havet, sjukhus, Svenska kyrkan, shoppingcentrum, restauranger m.m. Lägenheten består av tre rum och kök, badrum och balkong. Den har fyra bäddar och ett fullt utrustat kök, säger Jeanette Gruszecki, ordförande i Stiftelsen Melinska Semesterhemmet. 
 
Stipendiet består av en veckas vistelse i lägenheten samt 6000 kronor i resebidrag. Jeanette Gruszecki fortsätter: 

– År 2002 köpte stiftelsen även en lägenhet vid Odenplan i centrala Stockholm som man kan hyra till mycket förmånligt pris. Den består av två rum och kök, badrum och inglasad balkong mot väster.

För båda lägenheterna gäller att i första hand yrkesverksamma kvinnliga stenografer och i andra hand tidigare yrkesverksamma har möjlighet att hyra eller att ansöka om stipendium.

För dig som vill ansöka om stipendium eller hyra:

Kontakta Stiftelsen Melinska Semesterhemmet via mail info@melinstiftelsen.se för information om ansökningstider, vad som krävs för att kunna ansöka om stipendium, hyrpriser etc.


Lär dig stenografi 
Glöm skrivkramp! Med hjälp av stenografin kan du vara effektiv och spara tid när du behöver skriva. Stenografi är en skrift med speciella tecken som gör att man kan skriva lättare och snabbare än med vanlig skrift, så kallad långskrift. Själva ordet “stenografi” kommer från grekiskans stenos (trång) och grafein (skriva) och betyder egentligen “sammanträngd skrift”. Det innebär att man behöver röra pennan mycket mindre när man skriver med stenografi jämfört med vanlig skrift.

– Stenografi är en suverän anteckningsskrift vid sidan av datorn. Alla som skriver något har nytta av stenografi och kan bli effektivare genom att stenografera. Eftersom stenografi tar mindre plats än vanlig skrift, kan man mycket lätt göra anteckningar t.ex. i marginaler. Många uppskattar också att stenografin kan fungera som en ”hemlig skrift”. En känd stenograf är Astrid Lindgren, som stenograferade alla sina böcker, säger Jeanette avslutningsvis.
 


För dig som vill lära dig stenografi:
Kontakta Melinska Stenografförbundet
Mail: expeditionen@stenografi.nu
Hemsida: www.stenografi.nu

Relaterade artiklar