Profilen: Sara Bäckmo
Självförsörjande eller inget – Sara Bäckmo gör ingenting halvdant
Läskigt, utmanande och alldeles alldeles underbart är ord som inte bara kan beskriva en bal på slottet utan också hur det kan vara att flytta ut till en gård på landet och bli självförsörjande på grönsaker. Möt Sara Bäckmo som inte besökt butikens grönsaksdisk på flera år.
Sara Bäckmo är mångsysslaren från Styrsö, utanför Göteborg, som en dag fann sig själv på en gård utanför Växjö. Resan dit var lång men självklar och nu har hon bott på gården i snart 20 år. Hon driver Skillnadens Handelsträdgård i Kalvsvik, är journalist, bloggare, trädgårdsexpert, föreläsare och författare. Men frågar man henne själv är den mest passande titeln för att beskriva hennes jobb influencer.
– Jag tycker egentligen att det ordet förknippas med konstiga saker idag men jag är ju en influencer ut i fingerspetsarna. Jag influerar och påverkar människor i hela Norden till att odla grönsaker och jag är jättestolt över det.
Från hus till trädgård
Strax efter studenten flyttade Sara från Göteborg till Värmland för att jobba med radio, bara ett år senare blev hon värvad till P3, Sveriges Radio, och flyttade i och med det till Växjö. Vid denna tid låg trädgårdar långt ner på prioriteringslistan- det var hus som var det stora intresset. Så när hon fick erbjudande om att köpa gården, som hon senare skulle döpa till Skillnadens, kunde hon inte tacka nej.
– Först gick all min energi åt att hitta möjligheter att ta mig tillbaka till Göteborg för det var där jag tyckte att jag hörde hemma. Sen började jag köpa och renovera gamla hus och blev så tagen av det. Den möjligheten finns inte på samma sätt i Göteborgsområdet så det blev ganska naturligt att jag stannade kvar här, berättar Sara.
Det var gården och familjen som fick Saras trädgårdsintresse att börja blomma. När småbarnslivet kom emellan och bromsade den planerade takten för husrenoveringen skiftade hon fokus till att börja ta tag i trädgården. Eftersom ordet halvdant inte finns i hennes vokabulär tog det inte lång tid innan hon bestämde sig för att målet var att bli helt självförsörjande på grönsaker.
– Jag gick ju från att inte odla något alls till att sikta på att bli självförsörjande på grönsaker. Det var hela mitt mål, att kunna äta så mycket från trädgården att vi inte behövde köpa några grönsaker. Det var så det började, att det var grönsakerna som fick igång mig.
Vinterodling
Bara för att vi nu befinner oss i de kallare och mörkare månaderna på året betyder det inte att man inte kan odla sin egen mat. Under denna tid kan man faktiskt odla fram en hel salladsskål och Sara har länge varit en förespråkare för att så tidigt på året och därmed få en tidig skörd.
– Att förbereda genom att gräva ner kompost och gödsel är ett bra sätt att komma igång och kunna så tidigt på året. Det man ska tänka på är att man inte ska vattna så mycket utan låta naturen sköta det, säger Sara.
Saker som spenat, sallat, grönkål, svartkål, persilja och salladslök fungerar utmärkt att så trots låga temperaturer. Att odla på vintern kan kännas främmande för många men det finns många bra sätt att göra det på, och det skiljer sig inte särskilt mycket från vilken annan odling som helst.
– Man kan göra på så många olika sätt men ett bra knep som funkar bra om man har en lite mindre odling är att man tar en liten bytta eller en back, fyller med vanlig planteringsjord, sår sina fröer i den och ställer ut. Det spelar heller ingen roll var i landet man befinner sig utan det är verkligen ett ultimat sätt att få tidig skörd, även i norr, fortsätter Sara.
Ut på turné
Nu i vår är det dags för Sara att ge sig ut på en liten föredragsturné där hon kommer dela med sig av hennes bästa odlingstips som hon samlat på sin genom åren. Det är totalt åtta föredrag på fem olika orter utspridda från februari till april. Förutom föredragen står portarna till Handelsträdgården öppna mer än någonsin för besökare som vill inspireras och mötas.
– I föredragen ska jag försöka att sammanfatta mina odlingstips baserat på vad jag har gjort bra och dåligt med min odling under 10 år. Exakt hur många tipsen är vet jag inte riktigt än, det blir nog en hel del, men det kommer vara väldigt konkret så att det blir jättelätt att ta till sig, säger Sara avslutningsvis.
Saras bästa tips för vinterodling
1. Gräv ner kompost, här är bokashimetoden ett bra sätt!
2. Var sparsam med vattningen och låt naturen sköta fukten.
3. Testa enkelt genom att börja på liten yta.
4. Kom ihåg att fröerna inte blir dåliga av att ligga i den kalla jorden, oavsett var du bor!
Om Sara
Namn: Sara Bäckmo
Ålder: 44 år
Yrke: Influencer, författare och driver Skillnadens Handelsträdgård i Kalvsvik
Karriär: Jobbat på SVT och Sveriges Radio, publicerat åtta böcker och driver Nordens största trädgårdsblogg.
Familj: Maken Philip och barnen Otto, Viggo, Alba och Loa
Bor: På gården “Skillnadens” i Kalvsvik utanför Växjö
Blogg: Sarabackmo.se, Instagram: Skillnadens, YouTube: Sara Bäckmo