Fjällturism
Säkra vinterns fjällbesök
Rätt utrustning, god förberedelse och mycket kunskap. Så kan Fjällsäkerhetsrådets rekommendationer summeras för en säkrare vistelse i fjällen. Det gäller att ha respekt för naturen och att aldrig vara rädd att för fråga sin omgivning.
Fjällturismen ökade markant under pandemiåren, och även om besökssiffrorna återgått till mer normala nivåer är intresset fortsatt stort. Per-Olov Wikberg är samordnare för Fjällsäkerhetsrådet.
– Vi har gjort uppföljningar för att se om olyckorna ökat de senaste åren, vilket de inte har enligt Fjällräddningens statistik. En förklaring kan vara att fler förstagångsbesökare väljer kortare turer i anslutning till anläggningar, men det handlar också om att besökarna i allt större utsträckning får tillgång till bra information och rätt verktyg för att vara trygga under sin vistelse, berättar han.
INSATT OCH REDO
Skidåkning och skoteråkning lockar många till fjällen under vinterhalvåret, men en fjälltur är inte detsamma som en skogspromenad. Per-Olov understryker vikten av att komma väl påläst och förberedd.
– Det är viktigt att ens utrustning är anpassad efter aktivitet. Går du exempelvis på topptur i brant terräng ska du och dina kompisar ha med lavinutrustning och gärna gått en utbildning innan. När och var det är lavinfarligt går att se på lavinprognoser.se. I övrigt gäller som alltid kläder efter väder, och att vara beredd på hårda vindbyar och kraftiga snöfall. Prognosen kan slå fel och dåligt väder kan komma plötsligt, säger Per-Olov.
SÄKRA KONTAKT
– En bra utgångspunkt är att följa lederna och ha med karta och kompass. Däremot kan det bli så pass dåligt väder att man ändå måste vända om, söka skydd eller kalla på hjälp, fortsätter han.
Vidare varnar Per-Olov för att telefontäckning aldrig är garanterad i fjällen, vilket man behöver ta reda på innan man ger sig ut. En annan god idé är att handla i förebyggande syfte.
– Vi rekommenderar alltid att man kontaktar en närstående och informerar om vart man ska, vilken rutt man ska ta, och när man väntas vara tillbaka. Det här kan numera även göras via Fjällsäkerhetsrådets digitala tjänst för färdmeddelanden.
VÅGA FRÅGA
På det stora hela anser Per-Olov att besökarna sköter sig bra i fjällen. Många tillbud och olyckor kan undvikas genom att ställa frågor och lyssna på erfarna röster och de lokala fjällsäkerhetskommittéerna.
– Det är ett extra viktigt råd nu i vinter när allt fler söker sig till utförsåkning och offpist. Ibland behöver man prata med de som kan mer, och det finns alltid hjälp att få: på skidanläggningar, fjällstationerna, den lokala turistbyrån eller en patrullerande fjällräddare. Det går alltid att nå någon, säger Per-Olov Wikberg avslutningsvis.
Läs mer på https://fjallsakerhetsradet.se/