Liseberg

Ny berg & dalbana till Lisebergs 100års-firande!

Lagom till Lisebergs 100årsjubileum 2023 öppnar det nya området Luna Parks häftigaste attraktion, berg & dalbanan Luna. Tillsammans med Turbo och Tempo som öppnade 2022 gör de Luna Park till ett nytt spännande område i parken.

Luna blir den högsta och snabbaste av sitt slag i Europa när den öppnar till sommaren 2023. Tåget dras upp baklänges för att sedan skjutas i väg i 68km/h längs den 242 meter långa bana tills det når den 33,5 meter höga toppen. Efter det färdas tåget baklänges tillbaka längs banan, vilket resulterar i en åktid på cirka en minut.

– Luna är en berg- och dalbana för hela familjen, men samtidigt en ganska häftig åkupplevelse, säger Daniel Lindberg, chef för Lisebergs attraktionsverksamhet. Banan är för de som kanske inte är helt redo för Balder, men som gärna vill ta sig vidare från några av parkens mindre berg- och dalbanor för barn.

Luna blir det sista tillskottet i nya området Luna Park som öppnade 2022 uppe på berget ovanför FlumeRide. Hela det nya området är en hyllning till nöjesparkers och Lisebergs historia – en satsning som firar Lisebergs 100-årsjubileum.

Arbetet påbörjades redan förra året och fram till våröppningen fortsätter arbetet med att bygga station, färdigställa de sista fundamenten samt montera banan. Luna planeras att öppna till våren 2023, i samband med Lisebergs premiär.

– Luna är en del av Lisebergs 100 årsjubileum, som också markeras med öppningen av Liseberg Grand Curiosa Hotel och en lång rad events och konserter i parken, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg. Vi kan se fram till ett firande 2023, som blir en 100-åring värdigt.

Källa

Om Luna
Tillverkare: Vekoma
Höjd: 33,5 meter
Längd: 242 meter (Åkturen är 484 meter)
Hastighet: 68 km/h
Antal passagerare: 20
Kapacitet: ca 720 personer/timme
Längdgräns: 95cm

Bild: Stefan Karlberg
Relaterade artiklar