Naturum Vattenriket ett av de bästa i världen

Naturum Vattenriket i Kristianstad har blivit först i Sverige att få den internationella utmärkelsen “Star Wetland Center Award” som ett av världens bästa besökscenter för våtmarker.

Bakom utmärkelsen står Wetland Link International (WLI) som vill lyfta fram bästa praxis inom ekoturism, kommunikation och utbildning kring våtmarker och vatten. Utmärkelsen skall göra det tydligt för besökarna att förstå vilka våtmarkscenter som är av hög kvalitet och som är bra för både människa och natur.

-Vi är så stolta och glada över utmärkelsen! Stjärnplaketten visar att vårt arbete med att förändra attityderna till våtmarkerna från vattensjuka till vattenrika är både viktigt och uppskattat, säger Karin Magntorn.

Juryns utlåtande lyfte bland annat fram den tillgängliga och inbjudande designen av centret som ligger placerat över vattnet centralt i Kristianstad, samt de ambassadörsprogram och aktiviteter man organiserar.

Viktigt att sprida kunskap
Naturvårdsverket fick ta emot naturum Vattenrikets utmärkelse vid en ceremoni på konferensen för parterna till konventionen om våtmarker, Ramsar COP14 i Genève den 9:e november.

-Våtmarker och vattenmiljöer som i Kristianstads Vattenrike har funktioner och ekosystemtjänster som är livsviktiga för oss människor. Besökscenter som naturum är mycket viktiga och ger besökarna chansen att både uppleva fin natur och lära sig mer om den. Det är därför oerhört glädjande att naturum Vattenriket som bedriver en väldigt bra verksamhet fått internationellt erkännande för det och blivit Sveriges första Star Wetland Center, säger Jenny Lonnstad, Naturvårdsverket.

Källa

Relaterade artiklar