Kattspionerna på Rosengård flyttar in

En ny sagomiljö växer fram på barnkulturhuset Funnys Äventyr i Malmö. Intill Alfons Åberg, Muminfamiljen, Funny och Pettson & Findus flyttar nu ännu ett par vänner in i form av de nyfikna kattspionerna Samira Karlsson, Pälsa, Kattis, Karry, Eufrat och Tigris, kråkan Håkan, hunden Atlas och andra djurprofiler från författaren och journalisten Anja Gatus barnbokserie.

– Att se den parallella verklighet som jag har hittat på nu få fysisk form känns overkligt. Jag märker på barn som läser böckerna hur deras fantasi triggas och hur de plötsligt ser kattspioner överallt. Nu kan de kliva in i detta universum på riktigt. Jag vet att många barn längtar efter att få leka med Samira Karlsson och klappa Pälsas fluffiga blåglittriga päls, och snart kan de det, säger Anja Gatu och lägger till:

– I djurens värld är Rosengård himmelriket på jorden, med knappt någon biltrafik, stora grönområden att springa fritt på, bagerier och caféer, soptunnor att hitta mat i och gott om hemliga prång att gömma sig i. Och att det himmelriket snart också finns på Funnys Äventyr är fantastiskt roligt.

Bidrar till inkludering och läsglädje
Utställningen ”Kattspionerna på Rosengård – för dig som älskar djur och spänning” öppnar den 16 december och kommer att bjuda på ett mysterium att lösa, böcker att läsa och högläsning hemma hos katterna. I skrivande stund blir flera av Anja Gatus och illustratören Anna Nilssons färgstarka miljöer levande; falafelvagnen, de lummiga gårdarna, Möllans torgstånd, katternas hemliga högkvarter och råttan Shus övervakningscentral.

– Det är viktigt att alla barn får känna igen sina hemmiljöer i litteraturen. Rosengård och liknande områden har många problem och dem ska vi ta på allvar, men vi ska komma ihåg att Rosengård också är både vardag, trygghet och barndom för väldigt många barn, säger Anja Gatu och fortsätter:

-Att berätta om Kattspionerna är att berätta om Rosengård på ett lekfullt sätt, och att vända på perspektiven genom att se det från djurens synvinkel. Om barnböcker och utställningar alltid utspelar sig i Bullerby-liknande miljöer med idel blonda barn, skapas en känsla av utanförskap av upplevelsen att bara vissa miljöer och barn förtjänar en plats i litteraturen. Och om de enda historier som kommer från miljonprogrammen handlar om våld och misär, blir bilden av de områdena alltför endimensionell och bidrar till fördomar.

I serien Kattspionerna på Rosengård har fyra böcker getts ut sedan 2021: Man lever bara nio gånger och Katt med rätt att klösa (2021), Katten som kom in från kylan och Fixare, skräddare, katt, spion (2022).

Läs mer här

lla

Relaterade artiklar