Folkmusik

Folkmusik livar upp Gävle

Gävle Konserthus presenterar stolt tre kommande folkmusikkonserter för sitt program 2022/23! En riktig folkmusik-extravaganza väntar med andra ord på Gävle Konserthus när spännande artister äntrar scenen.

Folkmusikfesten inleds fredag 11 november då Dubé & Nyberg och deras nyskapande musik förgyller Gävle Konserthus . De båda musikerna Sébastien Dubé och Simon Nyberg träffades under ett jam på en fest för några år sedan, och bildade sedan snabbt denna duo. Sébastien på kontrabas är en färgstark personlighet från Svenska kammarorkestern i Örebro, Ale Möller Band och har nyligen hörts på skiva tillsammans med den världsberömde klarinettisten Martin Fröst m.fl. Simon Nyberg, gitarr och diverse stränginstrument, kan ses spelandes jazz, svensk, irländsk och amerikansk folkmusik. Simon som är uppvuxen i Gävle sågs senast på turné i Kultur Gävleborgs regi tillsammans med Lena Willemark och Jonas Knutsson.

Näst på tur är duon West/Rydwall som underhåller oss med sin egensinniga blandning fredag 25 november. Barock- och folkmusik är båda begrepp som tillkommit långt efter den musik de syftar till att beskriva, men ger ändå publiken en aning om hur det kommer att låta. Under denna konsert möts två unika musiker i ett förenande av dessa genrer, med en ambition att skapa något i gränslandet däremellan. Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen med sina nyckelharpor.

Fredag 9 december återvänder den hyllade succén från förra året är; “I Midvintertid”. Med instrumentala variationer av folkkära julmelodier bjuder “I Midvintertid” in till en varm och nostalgisk helkväll där publiken omges av julstämning. Konserten innehåller både storslagna arrangemang och stämningsfulla klassiker framförda på Fiol, Viola d’amore, Hadringfela, Cittern och Slagverk. Årets ensemble består av några av de mest framstående musikerna från den svenska folkmusikscenen som bland annat är verksamma i grupper som Northern Resonance, AXVY och The Nordic Fiddlers Bloc.

Biljetter finns på www.gavlekonserthus.se

Relaterade artiklar