Larssons i Viken

Familjeföretaget gör chips med spännande smaker

Under tio år har Larssons i Viken tillverkat smakrika chips. På gården som är från 1700-talet och varit familjeägt i åtta generationer sker hela produktionen, från att odla potatis till att fritera, krydda och packa. Idag finns flera spännande smaker bland annat paprika och chili, äppelcidervinäger och den omtalade; chips med lakritssmak.  

Det är flera saker som gör att vi sticker ut. Bland annat så har vi över 500 potatissorter som används som referens vid tillverkning av chipsen. Hos oss sker allt från sättning till kokning och slutligen färdig produkt. Eftersom vi har kontroll på hela kedjan kan vi arbeta mycket med hållbarhet och arbeta helt utan tillsatser. Vi använder endast kallpressad skånsk rapsolja vid fritering och låter chipsen vara i fritösen lite längre. Då behöver vi inte värma upp rapsoljan till så hög temperatur vilket gör att transfetter undviks och smaken kommer fram på ett annat sätt, berättar Bertil Larsson, ägare och chipsmästare på Larsson i Viken.  

Bertil Larsson

“Chipsen med smak av lakrits har både blivit hatade och älskade”

Spännande och goda smaker 

I den stora orginalgrytan från 50-talet sker all magi. Genom att noga välja ut kryddor och inte arbeta med tillsatser har flera nya och delikata smaker uppstått.  

När vi startade för 10 år sedan hittade vi en gammal gryta från USA som blivit väldigt bra till att fritera. Den första smaken i vårt sortiment var gräslök och sedan dess har flera smaker tillkommit. Vi gjorde även en lite annorlunda smak; lakrits. Sedan dess har den blivit både hatat och älskad men den är riktigt omtyckt! 

Med torkad sparris har den spröda grönsaken blivit en populär smak. Larssons i Viken gör även chips av vildpotatis och från säsongens skörd.  

Vildpotatis är extremt mjölig och det är mjölig potatis som blir bäst chips. Varje år gör vi flera omgångar av vår smak; säsongens potatis. Då kan det vara alltifrån mandelpotatis, färskpotatis och som vi har just nu, blå potatis.  Min personliga favorit varierar lite och beror på vilket tillfälle man ska äta chipsen. Men jag tycker mycket om våra chips med äppelcider där vi använder oss av tre olika sorters äkta äppelcidervinäger som torkats. Rotfruktschipsen gör vi endast med rotfrukter och är inte bara god att äta som de är utan många använder de som tillbehör till en bit kött eller någon annan maträtt, säger Bertil.

 

Chips med smak av grön sparris

Hållbarhet inom hela verksamheten 

När man tillverkar chips blir det alltid restprodukter. Allt som blir över eller sorteras under processen går tillbaka till gården. Potatis som sorteras bort går till våra djur som vi har här på gården och rapsoljan går till uppvärmning. Med en passion för bra hantverk och att göra utsökta chips har Larssons i Viken blivit en omtyckt chipstillverkare.  

– Det är roligt att så pass många upptäckt oss och tycker om våra produkter. Vi har en stor passion för att göra riktigt goda chips med bra råvaror, avslutar Bertil. 
 

Läs mer på www.larssonsiviken.se

Relaterade artiklar