Ett Sverige i miniatyr!

Miniature Kingdom är ett projekt att bygga Sverige i miniatyr. Upplevelselandet är beläget på bottenvåningen i en gammal fabrik i Kungsör. Här kan hänförda besökare se en av Sveriges största modelljärnvägar löpa över en miniatyrkopia av det svenska landskapet med många älskade landmärken och en och annan känd person avbildad i skala 1:87. 

-Idén till detta fick bland andra Staffan Anger, Stellan Lund och Niklas Magnusson efter ett besök på Miniatur Wunderland i Hamburg där de har världens största modelljärnväg, berättar Miniature Kingdoms projektledare Magnus Eriksson. 

Magnus har i sitt arbete rest land och rike runt och har en tydlig känsla och vision av vad han vill att kungariket vill förmedla. 

Järnvägens betydelse 

-Ja, vi vill ju kunna ge våra besökare, till exempel skolklasser, en förståelse av vad vårt land faktiskt är. En gång i tiden var vi ganska fattiga här uppe i norden, men tack vare att vi tog tillvara på våra naturresurser som vattenkraft, skog och malm nådde vi med järnvägens hjälp ett stort välstånd. Järnvägen minskade också avstånden mellan människor i vårt avlånga land, säger han. 

Nu har byggandet som startade hösten 2015 med de allra nordligaste delarna av vårt rike varit igång några år och de senaste städerna att bli färdigställda var Stockholm, Västerås och Kungsör. Det byggs febrilt på veckodagarna och på helgerna är upplevelselandet öppet för besökare. -Vi har fram till nu kunnat visat anläggningen, som idag är 170 kvadratmeter, för över 44 000 besökare sedan öppningen i januari 2017. 

-Just nu pågår byggandet av Örebro, Norrköping och akvedukten i Håverud för att nämna några platser som är på gång. Magnus Eriksson har gjort research och tagit fram bildmaterial. Det läggs ner ett stort arbeta att fånga detaljer i byggnader och människofigurer. Husmodeller tillverkas av Miniature Kingdom där väggar och tak skrivs ut med 3D-skrivare. Därefter vidtar ett målande av detaljer, ibland ända ner till varje tegelsten. Detaljer ur Miniature Kingdom har kunnat ses i filmen Tårtgeneralen med Mikael Persbrandt och 2018 års julkalender som sändes på SVT. 

Välkända landmärken 

-Globen, Stadshuset, Sergelstorg i Stockholm, Strömsholms kanal, Hälmere docka, Klosters kyrka i Eskilstuna, är alla med. Favoriterna hittills har varit bland annat Dalhalla utanför Rättvik och så den brinnande julbocken i Gävle som går igång med en timer. Sen är ju landskapet också fyllt av miniatyrer på kändisar som GW Persson, Greta Thunberg, Karlsson på taket, Jönssonligan, ABBA och Cornelis i Stockholm, fotbollsspelaren Kenneth Andersson, skridskoåkaren Tomas Gustafsson och Miss Universum från Eskilstuna samt till exempel slalomåkaren och den olympiska guldmedaljören Frida Hansdotter. 

Det är i de små detaljerna som besökarna verkligen kan stanna till och fascineras.  

– När allt är klart kommer upplevelselandet att vara ca 400 hundra kvadratmeter stort, i en skala av 1:87, säger Magnus avslutningsvis. 

www.miniaturekingdom.se  

Relaterade artiklar