Erik Larsgården

Erik Larsgården: en idyllisk pärla i södra Dalarna

Dalarna är fyllt av fina platser, men var hittar man det där stället som har allt? Historia, sjöutsikt, lokal konst, gott kaffe och hembakat fikabröd. Erik Larsgården i Brovallen söder om Dalälven har allt det där som gör dagen till en riktig pärla. En timme blir gärna till två efter en gofika eller en riktigt matig räksmörgås.

Erik Larsgården är en kulturgård byggd 1815, en idyllisk pärla i södra dalarna. Café med hembakt fikabröd, smörgåsar, glass, unika dalmålningar och trädgård vid sjökanten. Ett besök på övervåningen i det anrika huset med kurbitsmåleri är definitivt något som man inte får missa. Intill riksväg 70, strax utanför Avesta, ligger Erik Larsgården. Doften av kaffe och nybakade bullar sprider sig och en vacker sommardag är det precis som att kliva in i en klassisk svensk sommaridyll. Besökarna består av både lokala och genomresande gäster.

Café under lång tid

Erik Larsgården drivs av Fredrik Henriksson och pappa Krister bakar allt på gården. Allting är laktosfritt och det finns alltid flera glutenfria alternativ. Äppelkakan är vida känd, den trängs med bullar, smörgåsar, bakverk och småkakor på den överdådiga disken.

– Det är nu nionde året som vi håller öppet, men Gården har varit café under lång tid. Vårt fokus har varit att ha riktigt gott kaffe, hembakat fikabröd och goda räkmackor. Det händer ganska ofta att kunder kommer och berättar historier om hur det var när de besökte caféet som unga och flera minns sitt första sommarjobb här på Erik Larsgården. Mycket har hänt under åren som cafét hållit öppet, men stilen med de mysiga caféborden på gräsmattan vid sjökanten är kvar, berättar Fredrik.

Uppmärksammat fynd

Det var i samband med att gården renoverades som man bakom flera lager av tapeter upptäckte ett antal dalmålningar daterade år 1822 som helt och hållet täckte väggarna i ett rum. Fyndet blev mycket uppmärksammats som det största i sitt slag på 30 år. Målningarna restaurerades och visade sig vara utförda av kända målare från trakterna runt Leksand och Rättvik. Förutom dessa hittades ett antal bibliska motiv av okända konstnärer.

– Vi har mycket som händer här på Erik Larsgården. Under sommaren ställer lokala konstnärer ut, det ordnas livespelningar & quiz i trädgården!
På facebook och instagram @eriklarsgarden och @butiken_eriklarsgarden kan du följa senaste nytt om gården och allt som händer där.


Strax utanför Avesta, närmare bestämt i Brovallen hittar man Erik Larsgården. En idyllisk pärla som har det där lilla extra!
Café med hembakt fikabröd, lyxiga räksmörgåsar, glass, butik med stort sortiment av unik & handplockad heminredning, 200 år gamla dalmålningar och trädgård vid sjökanten.
Öppet 10.00-18.00 hela sommaren!
Allt bakas på gården och det finns alltid laktos- och glutenfria alternativ.


Relaterade artiklar