Eric Magassa och Jelizaveta Suska på Göteborgs Konstmuseum

Färgrika bildkollage som öppnar dörrar till minnen och städer möter bärbara glaciärer i mörka koncentrerade rum. Göteborgs konstmuseum och Stenastiftelsen avslutar utställningsåret 2022 med att uppmärksamma två särpräglade konstnärskap med stark internationell förankring. Den 3 december 2022 öppnar en utställning på Göteborgs konstmuseum med konstnärerna Eric Magassa och Jelizaveta Suska, två av årets sex mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium 2022.

ERIC MAGASSA (f 1972) är en Göteborgsbaserad mångdisciplinär konstnär utbildad i London och New York. Han arbetar huvudsakligen med kollage, fotografi, installationer och musik. I sina verk undersöker han teman som utanförskap, identitet och historieskrivning. Magassa finns representerad på Göteborgs konstmuseum och Moderna Museet. Han deltar regelbundet i utställningar i Sverige och internationellt.

– Eric Magassa intresserar sig i hög grad för hur berättelser kan undgå glömska, hur röster kan aktiveras och rum kan vridas. Ett spår som han alltid arbetat med är den fotografiska bilden och i utställningen fördjupar han sig i detta genom helt nya verk, undersökningar av familjealbum och manipulationer av digitala arkiv, berättar Johan Sjöström, intendent vid Göteborgs konstmuseum och curator för utställningen.

JELIZAVETA SUSKA (f 1989 i Lettland) utbildades i Japan, Tyskland och på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK). Hon arbetar med smycken, ett slags bärbara skulpturer som påminner om geologiska fynd, fragment av glaciärer eller landskap i miniatyr. Metoden baseras på ett experimentellt utforskande av material, bl a titan, guld och krossad marmor. Jelizaveta Suska bor och arbetar i Göteborg. Hon finns representerad på Nationalmuseum och i internationella samlingar och har återkommande utställningar i Sverige och utlandet.

– Jelizaveta Suska tillhör en ny generation internationella konstnärer som ifrågasätter var gränserna går mellan konst, hantverk och formgivning. Hennes metod att med både kunskap och nyfikenhet sammanfoga vitt skilda material såsom t ex magmasand, polymerplast och bärnsten bryter ny mark för hur smycken kan formas, bäras och se ut idag, säger Johan Sjöström.

VERNISSAGE

Utställningen öppnar lördagen den 3 december 2022, kl 14.00. Museichef Patrik Steorn hälsar välkommen och Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson inviger.

Eric Magassa, en av årets mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium inom bild och form. Foto: Peter Claesson
Jelizaveta Suska, mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium 2022 inom bild och form. Foto: Peter Claesson.

Källa

Relaterade artiklar