Hotingtravet

En folkfest för travälskare

Vackert beläget på en halvö omges två av Hotingtravets sidor av glittrande vatten. I Strömsunds kommun i Jämtland ligger den anrika banan som med sina möjligheter skapat ett riktigt sommarparadis för travfantasten.

1907 genomfördes de första ”kappkörningarna” i Hoting-Tåsjödalen. Efter första världskriget och framåt blev det istrav under påskhelgen fram till 1964, varefter de reglerade vattnet runtomkring Hoting blev alltför farliga att jobba med, berättar Västra Ångermanlands Travsällskaps ordförande Sven-Olof som själv varit med och ordnat tävlingarna sedan 1969.

  • I början var det kapptävlingar, som det hette. Under isperioden mätte man upp en 1000 metersbana som man tävlade på. Efter ett uppehåll 1965 – 1966 stod banan på land klar 1967 efter att Västra Ångermanlands Travsällskap bildades 1957, förklarar Sven-Olof.


Unikt tävlingsupplägg
Hotingtravet är unikt med endast en tävlingsvecka per år, som äger rum i juli månad. Banan fylls med liv när travhästar, kuskar och publik strömmar in under veckan som fylls av tre tävlingsdagar för varmblod och kallblod. Även ponnyer äntrar banan med sina egna två tävlingsdagar. Men det är inte bara hästarna i fokus, utan veckan erbjuder en sann folkfest med dans, fester och middagar tillägnade hästägare, sponsorer och funktionärer.

  • 2023 års travvecka avverkas 8 – 14 juli.
Vackert beläget


Tillgängligt och trivsamt
Miljön på banan är trivsam för både hästar och människor. För hästarna finns uppstallningsmöjligheter och ett hästbad med brygga där hästarna kan svalka sig och simma i sommarhettan. För de tvåbenta finns det gott och bekväma boenden – antingen på travets egen camping med servicehus eller Hotings hotell och Hotings camping. Och just trivsel står högst på föreningens agenda, som drivs ideellt av hjärtan som klappar för travet. Därför är det också viktigt att behålla traditionen i sporten samtidigt som den moderniseras, menar Sven-Olof.

  • I samband med pandemin kom nya bestämmelser från spelbolaget om att man inte får ha kassor på travet, det urholkar sporten lite. Just nu arbetar vi hårt för att hitta något vettigt, engagerande och kanske till och med roligt inför sommaren, avslutar Sven-Olof som antyder att endast fantasin kan begränsa.

Läs mer på hotingtravet.com

Sangrita Ås Christine Persson badar vid Hotingtravet
Relaterade artiklar