Edward Blom

Profil: Edwards etikettskola

Etikettexperten Edward Blom listar viktiga riktlinjer och grova överträdelser i sedlighetens namn.

Tidspassningens tumregler

  • ”Vid bjudningar skiljer sig landsbygd och tätort. I urbana miljöer är det ofta accepterat att dyka upp senast en kvart efter överenskommen tid, men inte att vara fem minuter tidig. På landet är det mer lokala seder som gäller, och på en hel del platser innebär det att det är helt ok att anlända en kvart tidigt, men inte att valsa in i farstun efter det klockslag man är inbjuden till.”
  • ”Vid möten i offentlig miljö är det annorlunda: Då ser man till att vara tidig eller punktlig. Det hör inte till god etikett att låta någon vänta bara för att man själv behöver handla kläder eller slänga i sig snabbmat på gående fot (vilket för övrigt också är ett etikettbrott).”

Mobiltelefon under middagen

Samtidsmänniskans skärmtid är en snårig sak, där all etikett inte är på plats än. Följande ur Edward Bloms etikettbok kan ge en fingervisning om kombinationen mobil och middag:

  • Nästan alltid tillåtet: Kamera, anteckningsblock och almanacka (med anknytning till tillställningen). Personsökare (vid jour), men då bör övriga gäster informeras.
  • Tillåtet under speciella premisser: Telefon (vid jour), upplägg på sociala medier (inom måttlighetens gränser), uppslagsbok (med omdöme), fotoalbum (visa egna foton).
  • Otillåtet, vanligtvis: Allt som tar fokus från dem man umgås med, inklusive kontakt med vänner på andra platser.

Fyra budord om god etikett

  • Behandla andra som du skulle vilja bli behandlad själv.
  • Du skall icke negligera din bordsdam/bordsherre.
  • Du skall icke försvinna från tillställningen direkt efter middagen, utan måste stanna minst en timme vid soffbordet, eller vart i hemmet man går efter själva middagen.
  • Du skall icke stjäla värdskapet genom att som gäst diktera villkoren, såsom att slå på tv:n eller opåkallat spela akustisk gitarr.

OM EDWARD BLOM

Namn: Lars Edward Lucas Blom.
Ålder: 52 år.
Yrke: Arkivarie, gastronom, Tv-profil, författare och kulturhistoriker.
Karriär: Arbetade 1997–2012 på Centrum för Näringslivshistoria, åt och drack sig igenom svensk kulturhistoria i programmet ’Mellan skål och vägg med Edward Blom’ 2009. Följde upp med ’Edward Bloms Gästabud’ och som jurymedlem i TV3:s ’Stjärnkockarna’. 2016 kom julhiten ”Nu lagar vi julen” och två år senare ”Livet på en pinne” i Melodifestivalen. Drivit podden ’Edward Bloms smörgåsbord’ tillsammans med Mats Ryd. 2019 utkom den delvis självbiografiska essaysamlingen ”I full blom – mina betraktelser kring viktiga och oviktiga ting” och 2022 utkom ”Edward Bloms etikettbok – Om konsten att umgås med människor” på Bazar Förlag.
Familj: Hustrun Gunilla, två söner och en dotter.
Bor: Stuvsta, Huddinge.

Relaterade artiklar