Biljettsläpp till Västerbottensteaterns föreställning om hemmafrulivet

Föreställningen skildrar folkhemmets hemmafruliv med krusade örngottsband, fernissade golv och syjuntor – men även moderskapets villkor, omsorg och nära vänskap.

Så beskrivs den nyskrivna föreställningen “Handbok för husmödrar” som har premiär på Västerbottensteatern den 4 mars 2023. Här vi får möta hemmafrun Ester och maken Gunnar som precis flyttat in i den nybyggda Egnahemsvillan och som snart väntar sitt första barn.

– Jag vill berätta om kvinnoliv och arbete. Om kvinnoliv som vi tidigare inte sett gestaltat. Vardagslivet och det strävsamma arbetet som heller inte setts som ett arbete trots att de som utförde det var proffs. Hemmafruarna utgjorde majoriteten av kvinnors sysselsättning på 50-talet och på två decennier förändrades det till att över 80% i stället förvärvsarbetade. Det är en väldigt spännande brytpunkt och utveckling, säger Johanna Salander som är föreställningens regissör.

I föreställningen blir vi inbjudna till Esters hem och sitter inom hemmets väggar som en del av inredningen. Här får man betrakta arbetet och Ester i olika tider, på väldigt nära håll – som 20-åring och nybliven mamma, som 40-åring och som gammal kvinna.

– Så många oberättade kvinnoliv har passerat. Jag hoppas att den här föreställningen ska beröra och både vara igenkännande och skapa någon slags vördnad inför livet och kvinnors ofta osynliggjorda gärning. Vi har alla en mamma, mormor eller farmor som levt som hemmafru. Och några av oss har ju också själva levt som hemmafruar. Jag hoppas att “Handbok för husmödrar” ska skapa både igenkänning och aha-upplevelser. Och någon slags upprättelse och hyllning till alla de hemmafruar som jobbade så hårt med att ta hand om oss andra och hemmen, ofta på bekostnad av sin egen frihet och utrymme, avslutar Johanna. Hanna Cecilia Lindkvist står för föreställningens scenografi och kostym, Helena Andersson för mask och peruk och Frida Johansson för den specialkomponerade musiken. I rollen som Ester ser vi Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe.

Läs mer och köp biljetter här:
https://vasterbottensteatern.se/forestallning/handbok-for-husmodrar/

I rollen som Ester ser vi Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe
Relaterade artiklar