Äventyr och vila där Gästrikland är som skönast

På historierika Skommarsgården i Högbo i Gästrikland har Lennart Bertilsson sitt tillhåll, och vid sidan av skogsbruket driver han en familjär hotellverksamhet i en av gårdens byggnader. Hit kommer besökare året runt för att kombinera lugn och ro med spännande äventyr. 

I lilla Högbo strax väster om Gävle, där Gästrikland är som skönast, gömmer sig ett smultronställe för alla som uppskattar lugn och ro och spännande friluftsliv. Högbo Hotell Skommarsgården drivs av Lennart Bertilsson på en historierik gård som varit i hans familjs ägo i flera hundra år. 

– Jag är nionde generationen när det gäller gården och det går tillbaka hela vägen till 1600-talet. För tio år sedan rev vi en gammal stallbyggnad och byggde hotellbyggnaden som nu fungerar som ett extra ben utöver skogsbruket och åkeriet, säger Lennart. 

Aktiviteter året runt 

Med allt från milsvid skog till glittrande vatten erbjuder Högbo en mängd aktiviteter för alla som tycker om att vara utomhus. Hit kommer besökare året runt för att njuta av den lugna och vackra naturen i friluftsparadiset. 

– Vi har öppet året runt och det finns ett stort friluftsområde här i Högbo Bruk som drar mycket folk. Man kan vandra, det finns väldigt fina leder för mountainbike, man kan paddla kanot och på vintern har de konstspår för längdskidåkning, säger Lennart. 

När de klassiska friluftsaktiviteterna inte längre lockar, eller när man kommit tillbaka från en dag i skogen, erbjuder Högbo fler alternativ för besökaren. Bara ett stenkast från Skommarsgården finns både en fin och välskött golfbana samt ett litet centrum fullt av liv och rörelse. 

– Högbo Golfklubb ligger ungefär 700 meter från oss och har en 27-hålsbana. Sedan är det ibland lite större evenemang borta på Högbo Bruk och där finns också flera olika restauranger. Vi serverar bara frukost hos oss då vi inte ser något behov av en egen restaurang eftersom det finns flera stycken i närheten, fortsätter Lennart. 

Känn er som hemma 

På Skommarsgården finns totalt nio rum varav ett är en svit med utrymme för större sällskap eller familjer. I de gemensamma utrymmena finns möjlighet att laga sin egen mat och på morgonen serveras en enkel och god frukostbuffe. Här finns plats för både vila och äventyr och den familjära atmosfären bidrar till en hemtrevlig känsla. 

– Det är jag och frugan som driver stället och vi vill att det ska kännas trevligt och familjärt. Det är ett familjärt litet boende och vi hoppas att man nästan ska känna sig som hemma när man bor hos oss, säger Lennart avslutningsvis.

Relaterade artiklar