Kreativa ljusinstallationer

Alingsås lyser upp i höstmörkret

Varje år lockas över 80 000 besökare till Alingsås för att beskåda kreativa ljusinstallationer runt om i den pittoreska staden nordost om Göteborg. I år är temat för ljusfestivalen reflektioner – ”Only One Earth. 7.9 billion reflections”.

Spektakulär ljuskonst får Alingsås att lysa upp 30 september-1 november när den prisade ljusfestivalen Lights in Alingsås gör sin årliga återkomst. Under höstens mörka kvällar fylls staden av ljusarrangemang i världsklass, där tema och slinga är förutbestämd medan installationerna tas fram i en workshop där utvalda studenter och ljusdesigners världen över arbetar tillsammans. I år kretsar temat kring reflektioner.

”Reflektioner – ett ord som symboliserar grogrunden för förändring. När ljus reflekteras så kommer det att sprida sig, ändra kurs eller brytas. Likaså om en tanke utsätts för reflektion så kommer det att generera nya idéer, drömmar och insikter. Lights in Alingsås vill i år rikta ljuset på möjligheterna som finns i 7,9 miljarder människors reflektioner.” skriver Lights in Alingsås i ett pressmeddelande.

3km lång slinga

Årets slinga tar avstamp i Åmanska parken och går sedan via Södra Ringgatan genom gångtunneln till Sörhaga för att sedan korsa Säveån och igenom Nolhagaparken.

– Vi är väldigt nöjda med årets slinga, att vi får bland annat visa upp ett äldre bostadsområde i Alingsås. Vi hoppas att de boende längs slingan blir inspirerade och passar på att belysa sina trädgårdar och balkonger lite extra i år. Vårt mål är att alltid börja och sluta i centrum och även få in natur och vattendrag kombinerat med stadsmiljö, säger Camilla Boström, Event Manager för Lights in Alingsås i ett pressmeddelande.

Festivalen arrangeras sedan 2018 av Alingsås Energi Lights i samarbete med International Association
of Lighting Designers (IALD).

www.lightsinalingsas.se

Relaterade artiklar