Abecita Popkonst och Foto

Så går arbetet bakom en utställning till

ABECITA POPKONST & FOTO i Borås har gjort sig kända för sin stora variationsrikedom i utbudet av utställningar i olika stilar och uttryck. Som ett av Sveriges största fotomuseer med permanenta samlingar popkonst har man dessutom ständigt fem pågående fotoutställningar i ett program som förnyas tre gånger om året. Museichef Michaela Faily berättar om arbetet bakom kulisserna ställningar i olika stilar och uttryck.

– Att vi erbjuder en sådan bredd uppskattas mycket av våra besökare. Det är hög klass på allt och samtidigt finns här verkligen något för alla. Vi får ofta frågan hur vi gör när vi väljer vårt program, och det är en spännande och rolig process med mycket planering och förarbete, berättar Michaela som när vi pratar nyligen hållit en lyckad vernissage med 180 besökare för vårens program.

Arbetet besökaren inte får se

-Museet har ett rådgivande konstråd med ett gäng duktiga och fotokunniga personer med omvärldskoll som håller fingret på pulsen i konstvärlden. Men vi får också in mycket förfrågningar från såväl kända fotografer som glada amatörer, säger Michaela och berättar att arbetet med att välja utgår ifrån urvalskriterier som handlar om kvalitet och att verken ska hålla en hög konstnärlig nivå.

-Men har man väl passerat det nålsögat så kommer andra utmaningar. Vi vill ju sätta ihop en bra bredd och variation för alla smaker. Det hela är en genomtänkt komposition där varje ny sal man kommer till ska erbjuda ett helt annat uttryck än den tidigare så att hjärnan får stimulans. Till exempel så möts besökarna först av vår stora sal och den får inte vara för svårtillgänglig och tung, berättar Michaela.

-Det är heller inte säkert att något som funkar ensamt eller funkar i andra sammanhang funkar ihop med vårt övriga program vid det givna tillfället. Kommer utställningen färdig från annat håll är den dessutom kanske skapad för andra lokaler och måste anpassas till våra utställningsytor.  

Spännande och lekfullt med mat

Vårens utställningsprogram pågår fram till den 7 maj, och i den stora salen möts besökarna av matfotografen Matilda Lindeblads utställning ”Smakfullt”. Utställningen visar hennes arbete med mat som utgångspunkt, men med en lekfullhet och konstnärlighet som både roar och fascinerar. Matilda arbetar med noggrann planering, teknisk precision och en tydlig känsla för bildens komposition och på så vis blir vardagliga objekt extraordinära.

-Jag har länge velat visa matfotokonst, men inte hittat något med tillräcklig konstnärlig höjd förrän nu, och jag blev helt tagen av hennes bilder så jag ringde upp henne och hon sa ja, berättar Michaela.

Smakfullt
Matilda Lindeblad

Eye Contact
Baldur Bragason

Miljöbilder i natur och stad

Till de övriga utställarna hör Christer Hansson vars projekt ”Kungens hjortar” har bestått i att fotografera de fritt strövande hjortarna i i Jægersborg Dyrehave, norr om Köpenhamn. I denna gamla 1600-talspark där hjortarna rör sig bland pendlare, joggare och golfare har Christer inväntat de perfekta bilderna på hjortarna i gränslandet mellan stad och natur.

En trappa upp möts sedan besökarna av fotokonstnären Mats Alfredssons utställning ”Ink Life”.

-Jag fick idén till att vi borde ha en spännande utställning om tatueringar då jag tycker de är ett intressant uttryck för vår tids individualism och de signalerar något helt annat än de än gång i tiden gjorde. Jag kontaktade Mats som i Australien tagit streetporträtt av tatuerade människor i olika miljöer, säger Michaela och berättar att streetporträtt-genren påminner om streetfoto-genren men till skillnad från denna tillåter arrangerade motiv.

Ink Life
Mats Alfredsson

Se kändisar med nya ögon

Islänningen Baldur Bragason är en internationellt erkänd fotograf som genom åren fotograferat kändisar inom mode, politik, musik och också anlitats som fotograf av affisch-bilderna för många kända filmer och teve-serier.

-Det är en särskild konstart där två timmars film ska komprimeras ner till en enda bild på ett lyckat sätt, och denna bild syns dessutom inte i sin egen rätt då den täcks av massa text för filmen. Så den unika idén här i utställningen ”Eye Contact” var att visa dessa bilder i sin rena ursprungsform, säger Michaela

Starkt om psykisk ohälsa

Emelie Paulsson är en ung fotokonstnär som själv hörde av sig redan när hon fortfarande gick på fotoskolan. Hennes utställning ”Om vi blundar ser vi kanske ljuset” handlar om psykisk ohälsa och bilderna är tagna under en personlig läkeprocess.

-Det är en utlämnande och oerhört stark utställning. Tung och svår, men också väldigt angelägen och värdefull, säger Michaela som avslutningsvis vill hälsa alla gamla besökare åter välkomna, och uppmanar de som ännu inte upptäckt Abecita Popkonst & Foto att ta en tur till Borås.


UTSTÄLLNINGAR VÅREN 2023:

  • MATILDA LINDEBLAD – SMAKFULLT
  • CHRISTER HANSSON – KUNGENS HJORTAR
  • MATS ALFREDSSON – INK LIFE
  • BALDUR BRAGASON – EYE CONTACT
  • EMELIE PAULSSON – OM VI BLUNDAR SER VI KANSKE LJUSET 

Abecitakonst.se
Herrljungagatan 15, Knalleland Borås
+46 (0)768-350 102

Relaterade artiklar